Current Affairs June 2020 [PDF] (Hindi, Bengali and English)

Current Affairs June 2020 [PDF] in Hindi, Bengali, and English Languages available. Top Question Answers with Quiz. Students can download the PDF or can participate in this quiz content for better upcoming examination preparation.

All the following Current Affairs in June 2020 is based on the recent incident of different states and India. In addition, we have also included International affairs. All of these questions have answers with detailed explanation. The download link of different languages (Hindi, Bengali and English) is given below on this page.

Current Affairs DateJune 2020
Question TypeMultiple Choice Question Answers
UpdatingOn a daily basis till the end of June 2020
Current StatusNOT Completed
PDF AvailabilityFull PDF will be available on 01 July 2020
Content Languagesहिन्दी, বাংলা, English
GroupCurrent Affairs 2020 PDF
Last updated03/06/2020

Current Affairs June 2020 Question Answers Quiz

Q1. Recently when World No Tobacco Day has been observed?
A. May 30, 2020B. May 31, 2020
C.  June 1, 2020D. June 2, 2020
View Answer
    Answers: B. May 31, 2020: Since 1988, WHO has been observing May 31 as the World No Tobacco Day.
    Q2. Recently NABARD has sanctioned a financial loan of Rs 1050 crore to which state?
    A. Tamilnadu B. Assam
    C. Manipur D. West Bengal
    View Answer
      Answers D. West Bengal (The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned credit of Rs 1,050 crore in the current fiscal so far to West Bengal for benefit of farmers and poor people in rural areas,) 
      Q3. When the first national AI (Artificial Intelligence) portal of India is launched?
      A. May 29, 2020 B. May 30, 2020
      C. June 1, 2020 D. June 2, 2020
      View Answer
        Answers: B. May 30, 2020 The Union Minister for Electronics and IT, Law and Justice and Communications Ravi Shankar Prasad on May 30, 2020 launched India’s national Artificial Intelligence Portal called www.ai.gov.in 
        Q4. Recently India’s first dolphin research centre is being built in which state?
        A. Andhrapradesh B. Uttar Pradesh
        C. Maharastra D. Bihar
        View Answer
          Answers D. Bihar (Bhagalpur district) Bihar government is setting up India’s first observatory for the mammals in Bhagalpur district. Construction at the Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary (VGDS) is likely to be complete by next year. 
          Q5. Recently Bejan Daruwalla passes away at 89 he is a famous
          A. Astrologer B. Scientist
          C. Teacher D. Journalist
          View Answer
            Answers A. Astrologer. Bejan Daruwalla was an Indian astrology columnist. He also served as a professor of English in Ahmedabad. Born: 11 July 1931, Mumbai Died: 29 May 2020, Ahmedabad. 
            Q6. Recently A new species of freshwater fish (named Puntius Sanctus) has been found in which state?
            A. Mizoram B. Himachal Pradesh
            C.Kerala D.Tamil Nadu
            View Answer
              Answer D: Tamilnadu. Recently, Puntius Sanctus, a new freshwater fish, has been found in Velankanni, Tamil Nadu.  
              Q7. Recently When Telangana State Foundation Day been celebrated?
              A.  1st June B.  2nd June
              C. 3rd June D.  31 May
              View Answer
                Answer B: On March 4,2014, the Government of India declared June 2 as the Telangana Formation Day. 
                Q8. Recently the Government of India has approved Rs. 175 crores for the Jal Jeevan Mission for which state?
                A. Meghalaya B. Bihar
                C. Gujrat D. West Bengal
                View Answer
                  Answer A: Meghalaya: Recently Meghalaya presented the Annual Action Plan to achieve 100% household tap connections to National Jal Jeevan Mission.
                  Q9. Who is the current president of Archery Association of India (AAI)?
                  A. Jiwanjot Singh B. Pramod Chandurkar
                  C. Arjun Munda D. Vijay Kumar Malhotra
                  View Answer
                    Answer C:  Arjun Munda Archery Association of India (AAI) is the national governing body of archery in India. Its headquarters are located in New Delhi, and its current president is Arjun Munda, 
                    Q10. Recently the Khelo India e-pathshala inaugurated to provide online coaching and education for
                    A. Shooting B. Archers
                    C. Fencing D. Hockey
                    View Answer
                      Answer B: The e-pathshala aims to provide online coaching and education to athletes living in far-off areas. inaugurated on June 01, 2020 by Sports Minister Kiren Rijiju.
                      Q11. Recently Bobby Morrow passes away Who was he?
                      A. Sprinter B. Golfer
                      C. Writer D. Swimmer
                      View Answer
                        Answer A: Sprinter. Bobby Joe Morrow was an American sprinter (an athlete who races over short distances) who won three gold medals at the 1956 Olympics.  
                        Q12. Which is the following organization of India serving the professions in areas of aeronautics, aerospace, and aviation?
                        A. Airports Authority of India (AAI) B. Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
                        C. National Aerospace Laboratories (NAL) D. Aeronautical Society of India (AeSI)
                        View Answer
                          Answer D: Aeronautical Society of India (AeSI) is the principal Society in India serving the professions in areas of aeronautics, aerospace and aviation
                          Q13. Recently who has been elected as the new Chairman of AeSI?
                          A.  Sanjiv Ghuratia B. Shri Kiran Kumar
                          C. H.M. Wadia D. P. Nilakantan
                          View Answer
                            Answer A: Sanjiv Ghuratia. Air Commodore Sanjiv Ghuratia, Air Officer Commanding of No. 3 Base Repair Depot, has been elected as the new Chairman of Aeronautical Society of India’s (AeSI)
                            Q14. C-TAP is related to
                            A. 5G-Cellular/Communication B. Areospace/PSLV
                            C. Medicine/Health D.Weapons/Missiles
                            View Answer
                              Answer C: Medicine/Health: The COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) (initiative was proposed by the WHO President of Costa Rica Mr Carlos Alvarado) aims to make vaccines, tests, health technologies, and treatments by sharing information, scientific knowledge and intellectual property for the global community.
                              Q15.  Who has recently become the new Secretary of the Ministry of Steel?
                              A. Shyam Mittal B.  Pradeep Kumar Tripathi
                              C. Radhey Shyam Julaniya D. Ravi Mittal
                              View Answer
                                Answer B: Pradeep Kumar Tripathi 
                                Q16. Nisarga is a
                                A. Storm B. Hurricanes
                                C. Tornado D. Tropical Cyclone
                                View Answer
                                  Answer D: Tropical Cyclone 

                                   

                                  Current Affairs June 2020

                                  Current Affairs June 2020 in English [PDF]

                                  English Question Answers [PDF]

                                  Current Affairs June 2020 in Hindi [PDF]

                                  Hindi Question Answers [PDF]

                                  Current Affairs June 2020 in Bengali [PDF]

                                  Bangla Question Answers [PDF]